Endüstriyel Tasarım tescili nedir?
Endüstriyel tasarım tescili, tüketicilerin malları satın alırken karar mekanizmalarına hitap eden bir sınai haktır. Bilinçli tüketici ilk aşamada markalı ürünleri tercih eder. Markalı ürünler arasında ise satın alım tercihini yaparken ürünün estetik özelliklerine göre karar verecektir. Örneğin; giyim sektörünü ele alalım. Kıyafet alımında belirli markalar arasında kalındığında tercihimizi estetik kaygılarımız belirler. Peki halk arasında tasarım patenti olarak bilinen bu süreçte neler yapıyoruz?
Endüstriyel tasarım tescili yaptırmalı mıyım?
Tasarım koruması, marka tescili gibi fikri hak stratejilerinde önemli bir yere sahiptir. Özgün ürünler yaratan veya hizmetler sunan her teşebbüs markada olduğu gibi tasarımda da araştırma yapmalıdır.
Özgün tasarımlarınızı tescilleyerek hem hukuki koruma elde eder hem de tasarımlarınızın size aidiyetini belgelendirirsiniz. Ayrıca tescillenen her tasarım ekonomik bir değer ifade ederek işletmenize değer katar.

Marka vekili ile çalışmalı mıyım?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye’de ticari veya sınai faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler doğrudan Türk Patent’e yapabilirler. Dolayısı ile marka vekili ile çalışmak zorunlu değildir. Ancak tasarım tescili marka tescil sürecinden daha fazla teknik bilgi gerektiren bir iştir.
Marka vekillerinin profesyonel yardımları ile daha detaylı ön araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca süreçteki Kurum harçlarını minimuma indirgeyebilirsiniz. Böylece tescil sürecinizde karşılaşabileceğiniz itirazlarda her türlü koşula hazırlıklı olabilirsiniz. Marka vekili olmadan başlanan süreçlerde de çoğunlukla süreç içerisinde acele şekilde marka vekillerine danışıldığını ve çoğu zaman da telafisi mümkün olmayan zararların doğduğunu da belirtmek gerekir.
Süreç nasıl ilerliyor? Gerekli evraklar neler?
Başvuru sahibinin kimlik iletişim bilgileri, tasarım görselleri, tasarımcının kimlik iletişim bilgileri (başvuru sahibi ile tasarımcı farklı kişiler ise başvuru hakkının nasıl elde edildiği) ve vekaletname ile tasarım başvurusunda bulunulması mümkündür. Belgelerin tesliminin ardından ön araştırma süreci başlar.
Tasarım tescili ne kadar sürer?
Ön araştırması yapılan dosya ile Türk Marka ve Patent Kurumu’na uygun görsel anlatımlar ile birlikte başvuru süreci başlar. Kurum incelemesi ve üçüncü kişi itirazlarını içeren süreç erken yayın talep edilmesi halinde 1-1.5 yıl gibi bir süre zarfında sonuçlanır. Ancak unutulmaması gerekir ki hak sahipliği başvuru tarihinden itibaren başlamaktadır.
Bu süre firmanın ihtiyaçlarına göre yayın erteleme ve tolerans süresi gibi vasıtalarla uzatılabilmektedir.
Tasarım tescil harcı ne kadar?
Tasarım patenti başvurusunda ortaya çıkacak masraflarda somut olaya göre hesap yapılması gerekir. Çoklu tasarım başvurusu ile birden fazla ürünün tasarım tescili mümkün ve hatta daha hesaplıdır. Tasarım tescili sürecindeki harçları öğrenmek için tıklayın!
Bununla birlikte marka vekili ile çalışılması durumunda vekalet ücreti doğacaktır.
Sürece dair detaylı bilgi almak için hemen bizi arayın!