Marka tesciline konu olan unsur bir işarettir. “İşaret” bir logo, ad markası, anlamlı anlamsız kelimelerden veya harf ve sayı kombinasyonlarından oluşabilir. Logo koruması için başvuru yapılırken logo örneği de Türk Patent’e sunulmalıdır. Başvuru sahibi yalnızca kelime markası tescili amaçlıyor ise bu kelimeyi Kuruma sunmalıdır. Marka tescil sürecinde logo değişikliği yapılması mümkün müdür?
Marka Tescil Başvurusu Yapıldıktan Sonra Logo Değişikliği
Başvuru ile birlikte marka olarak belirlenen “işaretin” bir örneği Türk Patent’e sunulmalıdır. Bu işaretin nasıl sunulacağı ise, işaretin türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin; logo içeren bir isim markasının görünümü Türk Patent’e sunulurken, ses markalarında nota dizilimi kuruma sunulacaktır. Türk Patent yapacağı yenilik araştırmasını sunulan unsurlara göre yapar. Türk Patent başvurudaki logoya benzer bir tescilli marka tespit ederse başvuruyu reddeder. Yine marka sahipleri de yayına çıkan markaları inceleyerek logolarına benzer markalara itiraz edebilirler. Marka itiraz işlemleri için bizimle iletişime geçin!
Başvuru ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulan “işaret”, sonradan değiştirilemez. Marka sahibi markasının yeni logosunu korumak ister ise yeni bir başvuru yapmalıdır. Marka sahibi başvuru yapmadan önce mutlaka yenilik araştırması yapmalıdır. Aksi halde marka başvuru birçok itiraz ile karşılaşması mümkündür. Bu durumda tescil süreci oldukça uzamaktadır. Rahat bir süreç için risk almayın, bizimle tanışın!
Marka Tescil Edildikten Sonra Logo Değişikliği
Günümüzde küçük, orta veya büyük çapta şirketlere ait markalar imaj değişikliği yoluna sık sık başvurmaktadır. Öyle ki uzun yıllardır kullanılan logoların değiştiği görülmektedir. Örneğin İtalya’da Juventus, İngiltere’de Manchester City gibi futbol kulüpleri uzun zamandır kullandıkları logoları değiştirmekte, hatta yeni tasarımlar için milyonlarca yatırımlar yapmaktadır.
Marka tescil edildikten sonra logoda yapılan değişiklik esaslı bir değişiklik ise ayrıca tescil edilmesi gerekir. Öte yandan markanın markanın genel görünümünü değiştirmeyen ufak değişiklikler bakımından tescil şart değildir. Önceki tescil sonraki markayı koruyacaktır. Ancak görünüş itibari ile çok büyük farklılık bulunmamalıdır.
Görüldüğü üzere marka başvurusu yapılırken marka olarak belirlenen işaret özenle seçilmelidir. Logoda yapılan değişiklik tescil edilen logodan esaslı biçimde farklı olabilir. Marka tescili sağlandıktan sonra logo değişikliği gerekebilir. Markanızda olası değişiklik yapmadan önce mutlaka bir uzmana danışın.
Yeni logonuzu tescil etmek için marka tescil sayfamızı inceleyin!
Fikri ve sınai mülkiyete ilişkin konularda daha fazla bilgi için makalelerimizi inceleyin!